Pilates a jeho účinky

11.03.2015 16:53
Pilates upravuje kyfo-lordotické držení těla, mírně skoliotické držení těla a plochá záda
Správné provádění Pilatesovy metody může být účinným pomocníkem při rychlejším návratu osob po zdravotním oslabení do normálního života k běžným každodenním činnostem, práci a sportu. 
Pozice ve stoji zpevňují zádové svaly a fixují páteř do správné polohy. Posilování ve stoji je také účinná metoda prevence řídnutí kostí - osteoporózyPilates ve stoji je technika inspirovaná Pilatesovou metodou a baletem (Port De Bras). Důraz je kladen na zpevnění středu těla, a rozvoj rovnováhy. Sestava začíná od jednoduchých pozic s postupným přidáváním koordinačně náročnějších pohybů. Důležitá je souhra dýchání a provádění pohybů. Nejedná se však o pohybovou choreografii jako u aerobiku. Balanční cviky ve stoje se stávají náročnými díky jejich opakování. Zvýšení intenzity cvičení lze také dosáhnout postojem na špičkách. 
Jakmile zpevníme svaly v oblasti páteře za pomocí pozic Pilates ve stoji, bude posilování břišních svalů na podložce jednodušší a mnohem účinnější. Navíc, cvičení Pilates s malým gymnastickým míčem pomáhá odstraňovat špatné pohybové návyky a zlepšuje koordinaci.